3 Eylül 2011 Cumartesi

MINER A-350 MANYETİK DEDEKTÖR

MINER A-350 MANYETİK DEDEKTÖR
Yukarıdaki resimde görülen manyetik dedektörün büyüklüğü, yanında duran bir adet kalem pil ile kıyaslanarak anlaşılabilir.

Manyetik dedektör, yeraltında gömülü olan cisimleri tespit edebilmek için kullanılır.

MANYETİK SAPMA NİÇİN OLUR?
Yeraltına uzun yıllar önce gömülmüş manyetik maddenin (özellikle metal) olduğu noktada; hem gömülü metalden, hem de maddenin üzerini örten bozulmuş topraktan kaynaklanan manyetik bir sapma oluşur. O noktada dünyanın doğal manyetik alanı değişir.

TESPİT:
Cihaz, dünyanın doğal manyetik alanının yönünü ve bu yönde meydana gelen sapmayı tespit eder. Manyetik dedektör gömülü maddenin bulunmasına yardımcı olur.
define dedektörleri
UYARI:
Cihaz zayıf manyetik alan tespitinde yön göstergesi sapar, güçlü manyetik alan tespitinde ekranında uyarı yazısı belirir.

DERİNLİK:
Derinlik sınırı yoktur; çünkü cihaz yeraltına sinyal göndermek yerine, yeraltından gelen manyetik sapmayı algılar. Birçok dedektörün ulaşamadığı derinliklerden tespit yapabilir.

BÜYÜKLÜK:
Boyutları: 11 cm x 6 cm x 2 cm (cep telefonu büyüklüğündedir, çok hafiftir)

GÜÇ:
Bir adet 3 Volt lityum pil ile günlerce çalışır.

DİĞER ÖZELLİKLER:
Ekran ışığı vardır, ayarlanması çok kolaydır, taramayı gerçek zamanlı yapar.


Yandaki çizimde; kullanıcı, Miner A-350 ile arazide araştırma yapıyor.

Yeraltında gömülü olan manyetik madde; kendi çevresinde, dünyanın doğal manyetik alanından farklı bir manyetik alan yaratıyor.

Miner A-350 ile sahada dolaşan kullanıcı manyetik maddenin üzerine geldiğinde, cihaz manyetik değişimi tespit edecek, cihazın ekranındaki yön göstergesi sapacak ve dedektör "WARN" uyarısı verecektir.

Bu sayede gömülü maddenin yeri tespit edilecektir.





MINER A-350 MANYETİK DEDEKTÖR İLE ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR?
1) Cihazın manyetik alan ayarı tek tuşa basılarak yapılır. Cihaz dünyanın doğal manyetik alanını hafızaya kaydeder.

2) Kullanıcı cihazı eline alır ve kuzey-güney (doğal manyetik alan) doğrultusunda hareket eder.

3) Normal şartlarda cihazın göstergesinde sapma olmaz.

4) Gömülmüş bir maddenin olduğu, kazılmış, bozulmuş, dolgu toprak ile karşılaşılınca cihazın yön göstergesi sapar. Ekrandaki sayısal değer aniden değişir.

Gömülmüş olan maddenin yeri tespit edilir.

5) Eğer uzun yıllar önce gömülmüş olan madde manyetik bir metal ise; cihazın yön göstergesindeki sapmaya ek olarak, ekranında "WARN" (uyarı) yazısı belirir. Ekrandaki sayısal değer aniden belirgin şekilde değişir.

Gömülmüş olan metalin yeri tespit edilir.


YUKARIDAKİ ÖRNEK:

1) Kazılmamış, bozulmamış, gömülü maddenin olmadığı toprakta cihazın manyetik alan yön göstergesinde sapma olmuyor. Ekrandaki sayısal değer "0" (sıfır).

2) Gömülü maddenin olduğu, kazılmış, bozulmuş, dolgu toprakta ise manyetik alan yön göstergesinde sapma oluyor. Doğal manyetik alanın yönünü gösteren ok sapıyor ve farklı bir yönü göstermeye başlıyor. Ekrandaki sayısal değer "50".

3) Sapmanın olduğu noktada gömülü madde bulunuyor.

DİKKAT:
Gömülü maddenin kaç metre derinde olduğunun önemi yoktur. Gömülü madde ne kadar derinde olursa olsun, toprağın manyetik değişiminden faydalanılarak dolaylı yoldan bulunabilir.

ARKEOLOJİK ALANLARIN TESPİTİ
Toprak içinde bulunan dağılmış ve gelişigüzel yönlenmiş (kırmızı oklar) manyetik elementler, yüksek sıcaklık sonrası soğumayla birlikte o anki manyetik alana (mavi oklar) göre yönlenir. Antikçağda, metal ve toprak eşya üretim yerlerindeki yüksek sıcaklık veya yangınlar, üretilen eşyaların manyetik yapısını o günkü doğal manyetik alana göre yönlendirmiştir.
Günümüzdeki doğal manyetik alan, o tarihlerdekinden farklıdır. Bu farklılıktan yararlanılarak antik kentler, antik maden ocakları, antik fırınlar, manyetik metaller tespit edilebilir.
Manyetik metallerden yapılmış eşyalar, büyüklüklerine ve manyetik element içeriklerine göre, dünyanın doğal manyetik alanının yönünü saptırabilirler. Bu sapmayı manyetik alan tespit cihazı ile görebilmek mümkündür.

YERALTINDA GÖMÜLÜ OLAN MADDELERİN TESPİTİ
                             
   (a) Yukarıdaki örnekte farklı mineral içeriğine ve                                             (b) Bir miktar toprak kazılarak kenara konuluyor.
   manyetik özelliğine sahip toprak katmanları var.                                             Kenara konulan toprak, farklı manyetik özelliğe
   Yerüstü 100 birim, yeraltı 50 birim manyetik                                                     sahip yerüstü ve yeraltı toprağının bir karışımı.
   özelliğe sahip. Toprağın üzerinde bir cisim var.                               

                            
     (c) Cisim açılan boşluğa yerleştiriliyor.                                                            (d) Boşluk, kenara atılmış toprak ile dolduruluyor.
                                                                                                                                       Cisim; karışmış, yer değiştirmiş ve bozulmuş
                                                                                                                                       toprağın altında kalarak gömülmüş oluyor.

                            
(e) ve (f) Zaman geçtikçe; fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkiler sebebiyle, karışmış, bozulmuş ve yer değiştirmiş toprağın çevresindeki toprağa göre manyetik etkisi belirginleşiyor.

Toprağın mineral içeriğinin manyetik şiddetine etkisi büyüktür. Bir maddeyi yeraltına gömmek için bir çukur açılacak, madde çukura yerleştirilecek, çukurun üzeri kapatılacaktır. Bu işlem sırasında toprağın yeri ve yapısı değişecek, toprak karışacak, manyetik mineraller yer değiştirecektir. Kazma-gömme işlemi sebebiyle yer değiştirmiş, bozulmuş ve karıştırılmış toprak ile bozulmamış toprak arasında manyetik farklılık görülebilir. Fiziksel, kimyasal, biyolojik etkiler ile zaman geçtikçe bu fark belirginleşebilir. Bu fark sayesinde gömülü olan madde (manyetik olsun-olmasın) manyetik alan tespit cihazı ile dolaylı olarak bulunabilir.

TESPİT: Manyetik alan tespit cihazı, gömülü maddelerin araştırılması sırasında tek noktada manyetik sapma olduğunu göstermelidir.
DERİNLİK: Manyetik alan tespit cihazının bir derinlik sınırı yoktur. Cihaz yeraltına sinyal göndermek yerine, yeraltından gelen manyetik sinyali test eder. Bir madde ne kadar derine gömülürse, ne kadar fazla toprağın yeri değiştirilirse, bu işlemin üzerinden ne kadar uzun süre geçerse, manyetik sapma o kadar belirgin olacağından, gömülü maddenin tespiti kolaylaşacaktır.


Yapı malzemesi olan toprak taşınır, değişik malzemelerle karıştırılır, depolanır ve kullanılır. Bu işlem toprağın temel özelliklerini değiştirir. Temel özellikler arasında gözeneklilik, yapışkanlık, iletkenlik, geçirgenlik, duraylılık sayılabilir. Bu tür özellikler kazılmamış yerlere göre farklı olacaktır.
Taşınan, karıştırılan ve dolgu malzemesi olarak kullanılan toprak, daha gevşektir veya daha gözeneklidir. Bu toprak çevresine göre daha az ya da daha çok iletkenlik ile farklı manyetik özellik gösterebilir.


MANYETİK DEDEKTÖR İLE İLGİLİ SORULAR - CEVAPLAR
(LÜTFEN DİKKATLE OKUYUNUZ)

1) Manyetik alan tespit cihazı ne amaçla kullanılır?
Amaç; manyetik olsun olmasın, yeraltında gömülü olan cisimleri tespit edebilmektir. Cihaz; kazılmış, doldurulmuş, yer değiştirmiş, bozulmuş toprakta meydana gelebilecek manyetik değişimin dünyanın doğal manyetik alanının yönüne etkisini tespit edebilir.

2) Manyetik yöntem ile kaç metre derini tarayabilirim?
Cihaz yeraltına sinyal göndermek yerine, yeraltından gelen manyetik sinyali test eder.
Yapısı değişmiş toprağın (kazma, gömme, yer değiştirme sebebiyle) bulunması yöntemiyle yapılan araştırmalarda, herhangi bir derinlik sınırı yoktur. Madde ne kadar derine gömüldü ise, o kadar rahat tespit edilebilecektir.
Çünkü bir maddeyi yeraltına derin olarak gömebilmek için önce çok geniş ve derin bir çukur açıp, sonra büyük miktarda toprağın yerini değiştirmek gerekir. Bu durumda topraktaki yapı değişecek, katmanlar karışacak, manyetik mineraller yer değiştirecek, manyetik etki farklılaşacaktır. Yer değiştiren katmanlar arası manyetik yapı farkı ne kadar fazla ise, hedefin tespit edilebilme ihtimali o kadar yüksektir.
Gömülü madde manyetik metal olabileceği gibi; tahta, cam, kağıt, mermer gibi manyetik olmayan madde dahi olabilir. Gömülü madde ne kadar derinde olursa olsun dolaylı yoldan bulunabilir.

3) Birçok metal dedektör, alan tarama cihazı, çubuk kullandım ama sonuç alamadım. Sizce neden? Manyetik dedektör bana fayda sağlar mı?
Hedefinize uygun olmayan düşük kapasiteli cihazlar güvenilir sonuçlar verememiş olabilir. Bulmayı hedeflediğiniz maddeler yeraltına hiç gömülmemiş olabilir. Bu gibi sebeplerden dolayı olumlu sonuç alamamış olabilirsiniz.
Araştırmalarda kullanılacak cihazların jeofiziksel çalışma sistemleri çok önemlidir. Araştırmacılar, kullandıkları cihazın hangi jeofiziksel sistemle çalıştığını bilmelidir.
Farklı jeofiziksel prensiplerle çalışan ürünleri tercih etmek yararlı olacaktır.
Önce "x" marka metal dedektörü, sonra "y" marka metal dedektörü, en sonunda da "z" marka metal dedektörü kullanmak bizce faydasızdır. Çünkü benzer verime sahip cihazların vereceği sonuçlar birbirine yakın olacaktır ve bu durum kullanıcıya zaman kaybettirecektir.
Manyetik alan tespit cihazı araştırmacılara fayda sağlayacaktır. Bu cihazın kullanılış yöntemi ile gömülü maddelerin tespiti mümkün olabilir.
Birçok cihazın tespit edemediği gömülü maddelerin, bu cihaz ile tespit edilebilme ihtimali vardır. Ancak manyetik alan tespit cihazının çok dikkatli kullanılması, test sonuçlarının çok iyi yorumlanması gerekmektedir.

4) Miner A-350 nasıl kullanılır?
Manyetik alan tespit cihazı, kullanım kılavuzunda ayrıntılı olarak anlatılan özel bir ölçüm yöntemi ile kullanılır. Testler sırasında bir manyetik sapma tespit edilirse, bu durum iki şekilde yorumlanabilir.
Birinci yorum: Cihazın sinyal verdiği yerde gömülü olan ve dünyanın doğal manyetik alanına belirgin şekilde etki eden bir madde olabilir.  Yeraltındaki maddenin manyetik şiddeti ne kadar güçlü ise, madde ne kadar uzun süre yeraltında kaldı ise ve madde ne kadar büyük ise, o kadar derinde tespit edilir.
İkinci yorum: Cihazın ekranındaki yön göstergesinde bir sapma olursa, o noktada çok önceden bir kazma-gömme işlemi yapıldığı düşünülebilir. Bir cismi o noktaya gömmek için kazı yapılmış ve toprağın yapısı bu sebeple değişmiş olabilir.

5) Manyetik alan tespit cihazı ne tür bir üründür?
Manyetik alan, şiddeti ve yönü olan vektörel bir büyüklüktür. Manyetik alan tespit cihazı, dünyanın doğal manyetik alanının yönünü gösteren ve bu yönde güçlü bir sapma tespit ederse, ekranda beliren yazı ile, uyarı veren iki eksenli temel bir dijital manyetometredir.  Profesyonel manyetometrelerde manyetik alanın şiddeti ve yönü belirlenir. Bu tür manyetometrelerin taşınması zordur, kullanımları kolay değildir. Miner A-350 manyetik alanın şiddeti yerine yönünü tespit eder. Cihaz doğal manyetik alanın "x" ve "y" koordinatlarını ölçer. Önce doğal manyetik alanın yönünü hafızaya alır. Sapma olup olmadığını, hafızadaki veri ile test verilerini kıyaslayarak belli eder.

6) Miner A-350 bir metal dedektör müdür?
Metal dedektörler elektromanyetik alan sistemiyle çalışır ve klasik metal dedektörler yeraltına sinyal gönderir.  Miner A-350 yeraltına sinyal göndermez, yeraltından gelen sinyali test eder ve manyetik alan sistemiyle çalışır. Doğal manyetik alanın yönünde bir sapma tespit ederse, ekranındaki yön göstergesi sapar.

7) Miner A-350 ne kadar alan tarar? Gömülü maddenin yönünü gösterir mi? Bizi gömülü maddenin tam üzerine götürür mü?
Miner A-350 Manyetik Alan Tespit Cihazı, doğal manyetik alanın koordinatlarını ölçerek yönünü gösterir. Araştırmacı bir doğrultu boyunca cihaz ile hareket eder. Cihaz; gömülü maddeden veya onun üzerini örten topraktan kaynaklanan manyetik sapma tespit ettiğinde, ekranındaki yön göstergesi sapar. Yön göstergesinin saptığı noktada gömülü madde tespit edilir. Cihazın manyetik alanı gerçek zamanlı olarak ölçtüğü araştırmalarda, kilometrelerce ilerideki gömülü maddelerin tespiti mümkün değildir.
Ancak bazı arazi şartlarında, hiçbir cihazın verimli çalışmadığı ortamlarda; hem manyetik dedektörden, hem de hislerinden faydalanan kullanıcı için geliştirilmiş özel bir uzaktan algılama tekniği vardır. Bu teknikle cihaz, hedefin yönünü uzak mesafeden gösterir. Daha detaylı bilgiyi http://www.metaldedektor.net/sr.html sayfasında bulabilirsiniz.
Üçgenleme isimli bu yöntemde kullanıcı, Miner A-350 Manyetik Dedektör'ün normal ölçüm yönteminden farklı bir teknik kullanarak sonuca ulaşmaya çalışır.

8) Bir arkeolojik alan keşfedersem ne yapayım? Bir maden yatağı keşfedersem ne yapayım?
Askeri alanlar ve sit alanlarında araştırma yapmayınız. İzinsiz kazı yapmayınız.
Bir arkeolojik alan keşfederseniz en yakın müzeye başvurunuz. Bir maden yatağı keşfederseniz Enerji Bakanlığı Maden Dairesi'ne veya Maden Tetkik Arama Enstitüsü'ne başvurunuz.

9) Cihazın garantisi var mıdır?
Evet, cihaz 12 ay garantilidir.

10) Cihazın kullanım kılavuzu var mıdır?
Evet, cihazın Türkçe kullanım kılavuzu vardır.

11) Bu cihaz çivi, at nalı, gazoz kapağı, konserve kutusu gibi metallerden etkilenir mi?
Hayır.

12) Bu cihaz minerallerden etkilenir mi?
Miner A-350, metalik olmayan minerallerden ve manyetik olmayan metalik minerallerden etkilenmez.

13) Cihazın başka kullanım alanları var mıdır?
Dedektör; gömülü maddelerin tespitinin yanısıra, maden aramak için ve göktaşı aramak için de kullanılabilir.

14) Cihazın doğal manyetik alandaki sapmayı nasıl tespit eder?
Cihaz ile araştırmalara başlamadan önce mutlaka o bölgeye göre ayar yapılmalıdır. Bu ayar çok kolaydır ve cihazın tek tuşuna basarak yapılır. Bu ayarın amacı, dünyanın o bölgedeki doğal manyetik alanını hafızaya almaktır. Cihaz doğal manyetik alanı hafızasına alır ve saklar. Ayar işlemi bittikten sonra cihaz, gerçek zamanlı olarak manyetik alanın yönünü test eder. Her yeni veriyi, önceden hafızasına aldığı manyetik veri ile karşılaştırır. Eğer hafızadaki değer ile ölçülen değerler arasında manyetik bir fark tespit ederse, ekranında uyarı sinyali belirir.

15) Cihaz ne tür pil ile çalışır?
Cihaz bir adet CR2032 kodundaki lityum pil ile günlerce çalışır. Düğme şeklindeki lityum pil, birçok elektronik markette mevcuttur. Kullanılan pilin SONY, VARTA, MAXELL, PANASONIC, DURACELL markalı olmasını tavsiye ederiz. Araştırmalar sırasında kullanıcının yanında yedek pil bulundurmasını öneririz.

16) Bu cihaz % 100 sonuç verir mi?
Miner A-350 doğruya en yakın sonuçları vererek kullanıcıyı yönlendirir. Cihazlar farklı fiziksel temellere dayalı olarak çalışır ve her cihazın mutlaka bir yanılma payı vardır. Profesyonel olan ve ne istediğini bilen bir araştırmacı; cihazdan aldığı bilgiyi, mantığını kullanarak yorumlayıp sonuca varmalıdır. Yeraltı araştırmaları sabırla yapılmalıdır çünkü toprağın aşılabilmesi kolay değildir. Toprak yapısı her bölgede farklıdır. Manyetik sistem, profesyonel jeofizik yöntemlerinden biridir ve en güvenilir olanları arasındadır. Araştırmacılar bu yöntem ile manyetik alandaki sapmalardan yola çıkarak hedeflerine ulaşmağa çalışır.

17) Yeraltı araştırmalarında en çok hangi cihazı önerirsiniz?
Yeraltı araştırmalarında kullanıcı hedefine göre cihaz seçmelidir. Seçtiği cihazın hangi jeofizik yöntemle çalıştığını bilmelidir. Seçtiği cihazın kapasitesini bilen kullanıcının alacağı sonuçlar güvenilir olacaktır. Ürünlerimiz; Miner A-100 Metal Dedektör (elektromanyetik), Miner A-200 Jeofizik Rezistivite Cihazı (elektrik-direnç), Miner A-350 Manyetik Alan Tespit Cihazı (manyetik) ve Miner A-500 Elektromanyetik Dedektör'dür. Her bir cihaz farklı fiziksel temele dayalı olarak çalışır. Bir tek yöntem ile tüm sorunların aşılması zordur. Bu sebeple farklı yöntemlerle ilgili araştırmalar yaparak ürünler geliştiriyoruz. Kullanıcıların zor toprak şartlarında sonuç alabilmeleri için sıradışı yöntemler öneriyoruz.

18) Bu cihazın çalışma sistemine benzer başka cihazlar var mıdır? Bu cihazı geliştirirken hangi ürünleri baz aldınız?
Miner A-350 Manyetik Dedektör'ün çalışma sistemi, İngiliz Geoscan Research Şirketi'nin ve diğer manyetometre üreticilerinin ürünlerininkine benzer. Taşınması zor, büyük, sadece manyetik alan şiddeti ölçen manyetometreler yerine; küçük, elde taşınabilen, yer kaplamayan, manyetik alan şiddetini manyetik alan yönüne çevirebilen, dijital bir ürün için yola çıkarak Miner A-350'yi geliştirdik. Miner A-350 pratik bir üründür. Geoscan Research Şirketi'nin manyetometre (gradiometre) cihazlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen şirketin internet sitesini http://www.geoscan-research.co.uk/page34.html ziyaret ediniz. Miner A-350'nin tarama yöntemi de kuzey-güney doğrultusunda benzerdir.

19) Çok küçük, el tipi bir cihaz olmasına rağmen Miner A-350'nin fiyatı yüksek değil mi?
Araştırma yaptığınız sahada büyük manyetometreler (gradiometreler) kullanabilirsiniz. Ancak bunların kullanımı hem çok karışık olabilir, hem de cihazı saatlerce elinizde taşımak kollarınızı yorabilir. Miner A-350 ise çok pratiktir, taşınması ve kullanılması çok kolaydır. Dikkatli kullanıldığında, özellikle arkeolojik araştırmalarda, büyük manyetometreler kadar güvenilir sonuçlar verir. Neredeyse benzer özelliklere sahip olan ve binlerce Amerikan Doları'na satılan büyük manyetometrelerin (veya gradiometrelerin) fiyatları ile kıyaslayınca, Miner A-350'nin çok uygun olduğu görülecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder