3 Eylül 2011 Cumartesi

MANYETİK UZAKTAN ALGILAMA YÖNTEMİ İLE NOKTASAL TESPİT



metal dedektörü dedektör
a) SORUN: Bazı alanlarda gömülü olan maddeler, mevcut teknoloji ile tespit edilememektedir. Kullanıcı, emin olduğu araştırma yerlerinden istediği sonucu alamamaktadır. Bunun sebebi toprağın yapısı ve mineral içeriğidir. Cihazların verimli çalışması; olumsuz arazi şartları, toprağın metalik mineralli sert yapısı sebebiyle engellenebilmektedir.
b) ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Manyetik dedektör kullanıcılarının uygulayacağı yöntemlerden birisi olan manyetik uzaktan algılama tekniğinde; kullanıcının hem cihaz, hem de hisleri yardımıyla sonuca varması hedeflenmiştir.
c) YÖNTEM: Arazide, üçgenleme denilen yöntem ile noktasal tespit yapılabilir.
ç) YÖNTEMİN GÜVENİLİRLİĞİ: Yukarıda bulunan 1, 2, 3, 4 no'lu cihazların tümü bilimseldir. Yukarıdaki cihazları doğru kullanan herkes, toprak şartları izin verdiği ölçüde, sağlıklı sonuç alacaktır. Bu cihazlar ile araştırma yapan kişilerin hislerini kullanmasına gerek yoktur. Çünkü cihazların verdiği sonuçlar kişiden kişiye göre değişmez, herkes için aynıdır. Cihazlar farklılığı tespit ettiğinde kullanıcıyı uyarır.
Manyetik uzaktan algılama yönteminde ise, sonuçlar kişiden kişiye değişebilir. Çünkü araştırmacı; hedefi belirlerken %50 cihazdan, %50 hislerinden faydalanır. Hislerine güvenen kişilerin alacağı sonuçlar olumlu olabilir.
d) YÖNTEMİN FARKLILIĞI: Yukarıdaki cihazları kullanan iki ayrı kişi, aynı alanda, aynı cihazlar ile benzer sonuçlar alır. Bu yöntemi kullanan iki ayrı kişi ise, aynı alanda, aynı cihazla farklı sonuçlar alır. Sonuç kişinin hisleriyle ilgilidir ve kişiye özeldir.
e) KULLANILACAK CİHAZ: Bu yöntemde, yukarıda 2 no'lu cihaz olan, Miner A-350 Manyetik Dedektör kullanılır.
f) KULLANIM ŞEKLİ: Kullanıcı Miner A-350 Manyetik Dedektör'ün manyetik alan ayarını yapar. Cihaz manyetik alanın yönünü, araştırma yapılacak bölgeyi işaret edecek şekilde belirler. Kullanıcı cihazı, hislerinin yardımıyla belirlediği ikinci bir noktaya götürür. Bu noktada cihazı tuttuğunda, cihaz ok ile manyetik alanın yönünü gösterir. İlk belirlenen yön ile, yeni belirlenen yönün kesiştiği noktada hedef tespit edilebilir.


DİKKAT: Cihaz kullanıcıyı gömülü maddeye yönlendirir mi?

Bu yöntemde hislerden nasıl faydalanılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder